Cancer

Jeg fik kræft alt for tidligt

October 5, 2017

Jeg er 16 år gammel og fik som 11 årig konstateret rhabdomyosarkom – her kommer min historie

 

Rhabdomyosarkom er en bløddelssarkom. Bløddelssarkomer er en sjælden og hurtigt voksende kræft form, og der er 6 til 8 børn om året i Danmark, som får det konstateret.

I oktober 2012 fik jeg en besked, som nok var den værste vi kunne få –  jeg havde kræft, og det hele startede faktisk allerede i august 2012, hvor jeg havde en lille bule på min ene balde. Det udvikler sig og hen over de næste 2 måneder til at jeg havde en ret stor bule på min ene balle og en hævet lumfeknude i min lyske. Jeg skulle til lægen flere gange i de 2 måneder, men de finder ikke ud af noget før slutningen af oktober, hvor jeg efter en scanning bliver sendt til Aarhus.

Min første 3. dagskur

Min første lille kur

Torsdag, som er første dag i Aarhus er vi til samtale med læge, som skal opererer mig, og vi finder ud af, hvordan det hele skal foregå. Fredag, skulle vi til Aarhus igen, hvor jeg så blev opereret, og da jeg vågner op efter operationen og har fundet mig selv igen, sådan nogenlunde kommer lægen. Først fortæller han mine forældre at jeg desværre har fået kræft og derefter fortæller han det til mig, men jeg ved “heldigvis” ikke rigtigt, hvad kræft er, har hørt lidt om det, men har ikke tænkt over det for, hvorfor skulle det jo ramme mig?

Mandagen efter, altså 3 dage efter operationen skulle vi til Aarhus igen for at se børnekræftafdelingen i Aarhus, vi blev vist rundt og fik lidt info om, hvad der skulle ske. så sagde de skulle vi komme igen torsdag.

Torsdag kom min mor og jeg ned på sygehuset og jeg skulle gøre klar til at få opereret min port (den jeg har fået medicin igennem) ind, og det fik jeg fredag morgen da jeg vågnede efter at havde fået porten ind begyndte jeg på min første 3 dags kemokur, det næste halve år fik jeg 9, 3 dags kemokure, hvor jeg i mellem dem fik en lille kur, en gang om ugen.

Stråler

Fra vinterferien 2013 til 25 marts 2013 fik jeg stråler 5 gange om ugen. Strålerne var til for at ramme det sidste hvis der var noget kræft tilbage. I de 5-1/2 uge jeg fik stråler havde jeg konstant ondt og var på smertestilende døgnet rundt, både piller og creme. Strålerne gav lidt kvalme som den kvalmestillende pille heldigvis tog, men jeg fik også voldsomme forbrændinger – forstil dig en solskoldning gange 1. mil.  Jeg havde ondt 1 måned efter jeg var færdig med stråler.

Min strålesygeplejersker

Strålebehandling

 

 

 

 

 

 

Hverdagen

Hverdagen tog vi meget fra dag til dag. Vi kunne ikke gøre andet end at tage en dag af gangen, fordi jeg lige pludselig kunne få feber og skulle indlægges, eller at jeg nogle dage bare ikke kunne overskue noget som helst.

Jeg gik hjemme med min mor, som havde orlov og skulle passe mig og med mig på sygehuset.

2-4 timer om dagen efter, hvad jeg kunne holde til gik jeg i skole, men det var ikke almindelig skole, for jeg var isoleret og måtte kun være sammen med maks 6 ad gangen og de skulle alle være helt raske. Jeg fik et lille lokale på min skole, hvor jeg fik min helt egen lærer og der kom to fra min klasse over til mig så tit de kunne.

 

 

Da der var gået et halvt år

Min sidste 3. dags kur

Efter det halve år med 9, 3 dags kurer skulle jeg stoppe med dem, og begynde på vedligeholds delen, og det betød så at jeg skulle tage kemopiller næsten hver dag og jeg skulle ned hver 3 uge til en lille kur. Og endelig røg jeg ud af isolation og måtte komme ud blandt folk stille og roligt, det skulle ikke gå for hurtigt, men det skulle gå tilpas for mig, så jeg kunne vende mig til at være sammen med mange mennesker igen. Jeg måtte begynde i skole igen – det var fedt at begynde igen, men energien var der slet ikke. Jeg troede selv at jeg bare kunne være med igen, men det kunne jeg ikke og det var jo bare sådan det var. Det næste år brugte jeg på at vende mig til det “normale” igen, og gøre mit bedste for at komme så hurtigt som muligt helt tilbage i skolen igen og min normale hverdag.

 

Halvandet år efter jeg fik min sygdom at vide

Min allersidste kur

Jeg sluttede på min behandling i maj 2014, og til min afsluttende samtale med min læge og mine forældre, fik jeg at vide at jeg har haft kræft i stadige 4 og min læge sagde at hun ikke havde troet at vi skulle sidde der den dag, men at min positivitet og styrke har hjulpet mig rigtigt meget til at komme gennem min sygdom. 1 Juni holdte min familie og jeg kæmpe fest for 100 mennesker for at fejre at jeg var sygdoms fri og at vi nu skal helt ud i det “virkelige” liv igen.

 

Sygdomsfri i 3 1/2 år

Efter jeg blev sygdoms fri begyndte jeg i skole igen og gik til kontrol nogle gange om året. En af de første scanninger efter jeg blev sygdomsfri så de en skygge på min ene lunge og det var så heldigvis ingenting men ellers så  alle scanninger fine ud undtagen i januar 2016 hvor de ringer til min mor og siger der er en skygge et eller andet sted på min ryg, og jeg fik taget mange ekstra scanninger, og en biopsi (det tog små stykker ud af det sted hvor de kunne se det som ikke måtte være der) og det var ikke noget det var som alt andet, så de valgte at jeg skulle havde den opereret ud. I april 2016 fik jeg opereret en godartet tumor ud, som alle faktisk ville kunne få, men den forsvinder ved nogle og det forsvinder ikke ved andre og de vidste ikke om min ville forsvinde eller ikke, men de tog heldigvis ikke nogle chancer, som de jo aldrig gør med sådan nogle ting.

Min ryg efter operationen

Opvågning efter min operation

 

 

 

 

 

 

 

Håber i synes godt om det her!

Sammen med min mor, maler og sælger vi sten til fordel for knæk cancer – følg min facebook side hvor vi sælger stenene https://www.facebook.com/fridakvistknaekkercancer/?view_public_for=441942752670008

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Sofia Lausen October 5, 2017 at 1:10 pm

  bad word hvor er du bad wording sej

 • Reply Else-Marie Andersen October 5, 2017 at 5:00 pm

  Super, seje,skønne,smukke Frida
  Hvor er du god til at skrive, om dit canser forløb, så selv jeg som ikke kender noget til den sygdom kan forstå 🙂
  Tillykke med blokken 🙂
  Og med du er blevet helbredt
  Kram fra Elsemor.

 • Leave a Reply